Svaki event novi je izazov, težnja je izaći iz okvira, ponuditi nešto novo, uvijek posebno, uvijek drugačije i jedinstveno.

03.08.15.

ATP Umag 2015

Ekskluzivno: Člana britanske kraljevske obitelji ugostili smo na tipičnoj istarskoj večeri

Oduvijek sam želio otići u šumu i pokušati pronaći, odnosno ubrati tartuf. Veliki sam obožavatelj tartufa, a čuo sam da ih ima u Istri, i to nedaleko odavde – kazao nam je lord.

Umaški teniski turnir 26. Konzum Croatia Open prvi je put posjetio i predstavnikbritanske kraljevske obitelji, lord Nicholas Windsor. Stigao je u pratnji supruge i trojice sinova, Alberta (8),Leopolda (6) te 14-mjesečnog Louisa, a u Umag ga je pozvao šogor, direktor turnira Lawrence Frankopan.

Oduvijek sam želio otići u šumu i pokušati pronaći, odnosno ubrati tartuf. Veliki sam obožavatelj tartufa, a čuo sam da ih ima u Istri, i to nedaleko odavde. Doduše, trebao bi vodič i pas, no vjerujem da ću pokušati – iskren je lord kojeg smo odveli da kuša tipičnu istarsku večeru.

Chef iz restorana LF i ugledni predavač u ugostiteljskoj školi Robert Perić imao je čast kuhati za lorda u sklopu projekta Naša kužina. Pripremio mu je, kako bi se u Istri reklo – "pozdrav iz kužine". Inspiraciju je dobio u trenutku i napravio kombinaciju sipe, narezane poput tagliatella, koju je skuhao u nagrađenom domaćem siru Veli Jože s breskvama i šumskim voćem te kremom od špinata.

Lord Nicholas Windsor oženio se, naime, Frankopanovom sestrom Paolom Doimi Frankopan, čiji je otac podrijetlom s Visa. Lord Nicholas prapraunuk je kralja Georgea V, a na bračne veze s Hrvatskom iznimno je ponosan. Štoviše, vrlo je spremno naučio nekoliko hrvatskih riječi poput: svekar, svekrva, šogor, žena...

Vratit će se na odmor

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list ispričao nam je svoje dojmove o Istri u kojoj je, kaže, prvi put, ako se ne računa posjet Opatiji u kojoj je bio iste godine kada i papa Ivan Pavao II. I suprugu, ali i njega iznimno veseli posjet domovini njezinih predaka, a u Umagu na turniru osjeća se iznimno ugodno, tim više što su domaćini, kaže, iskazali zaista sjajnu dobrodošlicu.

Rekli su mi da su ljudi u Istri temperamenta sličnog Talijanima, a marljivi kao Nijemci. To je sjajan spoj i uvjerio sam se da je doista tako. Oduševljeni smo svime što smo dosad doživjeli i vjerujem da ćemo iskoristiti prvu priliku da se vratimo i da – uz nešto manje gužve – obiđemo sve što nismo uspjeli vidjeti. Znate, nije baš lako putovati s troje male djece – odao nam je lord Windsor.

Hm, riba i voće, i k tome sjajni sir. Čini se nespojivo, no zaista je vrlo ukusno – oduševio se lord istarskim delicijama pa nazdravio uz vodnjanski pjenušac od stopostotne malvazije.

Prije nego što je za stol stigao drugi slijed, sabljarka u korici od bosiljka na domaćoj skuti s karameliziranim mladim lukom, bademima i kruhom od pira, lord Windsor podijelio je s nama kako je istarska gastronomija uz bok svjetskoj kuhinji i nešto najbolje što je dosad kušao.

Čuo sam da se na ovom prekrasnom poluotoku sjajno jede i da je hrana domaća, no ovo je nadmašilo sva moja očekivanja. I supruga je vrlo zadovoljna, a kod chefa Perića jeli smo i sjajnu janjetinu. Jednostavno prekrasno!

Tenis mu je u krvi

Lord Nicolas Windsor odao nam je da se postupno vraća tenisu. Njime se bavio u mlađim danima, ne pretjerano ozbiljno, no sada mu se vraća ponajprije zbog djece. Ali i šogora! K tome, njegov je otac, vojvoda od Kenta, doajen je u svijetu tenisa i predsjednik je teniskog All England Cluba te, unatoč tome što ima 80 godina, još u Wimbledonu dodjeljuje pehare pobjedniku i poraženom u finalu na turniru.

Počašćen sam što će se meni pružiti prilika da upravo u Umagu ja uručim pehar nakon finala, doduše poraženom, jer će predsjednica RH pehar uručiti pobjedniku – ispričao nam je.

Nakon završetka turnira s obitelji će put juga Hrvatske jer žele vidjeti još ponešto od obale, a isplovit će i prema otocima. Inače, zanimljivost koja je obilježila lordov život vezana je za njegov prelazak na katoličku vjeru i to upravo zbog vjenčanja. Lord Windsor bio bi, doduše daleko na listi, jedan od pretendenata na britansku krunu, no on je prvi muški član kraljevske obitelji koji je u tradiciji dugoj čak tri stoljeća promijenio vjeru. Prije 14 godina prešao je na rimokatoličku vjeru i tako izgubio mjesto u nizu na krunu.

Kako je biti lord – pitamo ga za kraj.

Članovi kraljevske obitelji samo su ljudi. S nama je vrlo jednostavno razgovarati i ne držimo toliko do formalnosti kako je to nekada bilo. Pogotovo ako se razgovor vodi u ovako lijepoj zemlji i uz sjajnu hranu kojom ste me počastili – zahvalio je lord.

Izvor: Večernji list, 24.07.2015.

Перший онлайн кредит на карту до 15 000 гривень або позика онлайн на картку. Нам довіряють більше 200 000 клієнтів по всій Україні. Подайте онлайн заявку. Хочете взяти швидкий кредит онлайн на карту в Україні? Дуже просто, треба подати необхідні документи і чекати на результат МФО.