Svaki event novi je izazov, težnja je izaći iz okvira, ponuditi nešto novo, uvijek posebno, uvijek drugačije i jedinstveno.

03.08.15.

ATP Umag 2015

Ekskluzivno: Člana britanske kraljevske obitelji ugostili smo na tipičnoj istarskoj večeri

Oduvijek sam želio otići u šumu i pokušati pronaći, odnosno ubrati tartuf. Veliki sam obožavatelj tartufa, a čuo sam da ih ima u Istri, i to nedaleko odavde – kazao nam je lord.

Umaški teniski turnir 26. Konzum Croatia Open prvi je put posjetio i predstavnikbritanske kraljevske obitelji, lord Nicholas Windsor. Stigao je u pratnji supruge i trojice sinova, Alberta (8),Leopolda (6) te 14-mjesečnog Louisa, a u Umag ga je pozvao šogor, direktor turnira Lawrence Frankopan.

Oduvijek sam želio otići u šumu i pokušati pronaći, odnosno ubrati tartuf. Veliki sam obožavatelj tartufa, a čuo sam da ih ima u Istri, i to nedaleko odavde. Doduše, trebao bi vodič i pas, no vjerujem da ću pokušati – iskren je lord kojeg smo odveli da kuša tipičnu istarsku večeru.

Chef iz restorana LF i ugledni predavač u ugostiteljskoj školi Robert Perić imao je čast kuhati za lorda u sklopu projekta Naša kužina. Pripremio mu je, kako bi se u Istri reklo – "pozdrav iz kužine". Inspiraciju je dobio u trenutku i napravio kombinaciju sipe, narezane poput tagliatella, koju je skuhao u nagrađenom domaćem siru Veli Jože s breskvama i šumskim voćem te kremom od špinata.

Lord Nicholas Windsor oženio se, naime, Frankopanovom sestrom Paolom Doimi Frankopan, čiji je otac podrijetlom s Visa. Lord Nicholas prapraunuk je kralja Georgea V, a na bračne veze s Hrvatskom iznimno je ponosan. Štoviše, vrlo je spremno naučio nekoliko hrvatskih riječi poput: svekar, svekrva, šogor, žena...

Vratit će se na odmor

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list ispričao nam je svoje dojmove o Istri u kojoj je, kaže, prvi put, ako se ne računa posjet Opatiji u kojoj je bio iste godine kada i papa Ivan Pavao II. I suprugu, ali i njega iznimno veseli posjet domovini njezinih predaka, a u Umagu na turniru osjeća se iznimno ugodno, tim više što su domaćini, kaže, iskazali zaista sjajnu dobrodošlicu.

Rekli su mi da su ljudi u Istri temperamenta sličnog Talijanima, a marljivi kao Nijemci. To je sjajan spoj i uvjerio sam se da je doista tako. Oduševljeni smo svime što smo dosad doživjeli i vjerujem da ćemo iskoristiti prvu priliku da se vratimo i da – uz nešto manje gužve – obiđemo sve što nismo uspjeli vidjeti. Znate, nije baš lako putovati s troje male djece – odao nam je lord Windsor.

Hm, riba i voće, i k tome sjajni sir. Čini se nespojivo, no zaista je vrlo ukusno – oduševio se lord istarskim delicijama pa nazdravio uz vodnjanski pjenušac od stopostotne malvazije.

Prije nego što je za stol stigao drugi slijed, sabljarka u korici od bosiljka na domaćoj skuti s karameliziranim mladim lukom, bademima i kruhom od pira, lord Windsor podijelio je s nama kako je istarska gastronomija uz bok svjetskoj kuhinji i nešto najbolje što je dosad kušao.

Čuo sam da se na ovom prekrasnom poluotoku sjajno jede i da je hrana domaća, no ovo je nadmašilo sva moja očekivanja. I supruga je vrlo zadovoljna, a kod chefa Perića jeli smo i sjajnu janjetinu. Jednostavno prekrasno!

Tenis mu je u krvi

Lord Nicolas Windsor odao nam je da se postupno vraća tenisu. Njime se bavio u mlađim danima, ne pretjerano ozbiljno, no sada mu se vraća ponajprije zbog djece. Ali i šogora! K tome, njegov je otac, vojvoda od Kenta, doajen je u svijetu tenisa i predsjednik je teniskog All England Cluba te, unatoč tome što ima 80 godina, još u Wimbledonu dodjeljuje pehare pobjedniku i poraženom u finalu na turniru.

Počašćen sam što će se meni pružiti prilika da upravo u Umagu ja uručim pehar nakon finala, doduše poraženom, jer će predsjednica RH pehar uručiti pobjedniku – ispričao nam je.

Nakon završetka turnira s obitelji će put juga Hrvatske jer žele vidjeti još ponešto od obale, a isplovit će i prema otocima. Inače, zanimljivost koja je obilježila lordov život vezana je za njegov prelazak na katoličku vjeru i to upravo zbog vjenčanja. Lord Windsor bio bi, doduše daleko na listi, jedan od pretendenata na britansku krunu, no on je prvi muški član kraljevske obitelji koji je u tradiciji dugoj čak tri stoljeća promijenio vjeru. Prije 14 godina prešao je na rimokatoličku vjeru i tako izgubio mjesto u nizu na krunu.

Kako je biti lord – pitamo ga za kraj.

Članovi kraljevske obitelji samo su ljudi. S nama je vrlo jednostavno razgovarati i ne držimo toliko do formalnosti kako je to nekada bilo. Pogotovo ako se razgovor vodi u ovako lijepoj zemlji i uz sjajnu hranu kojom ste me počastili – zahvalio je lord.

Izvor: Večernji list, 24.07.2015.