Svaki event novi je izazov, težnja je izaći iz okvira, ponuditi nešto novo, uvijek posebno, uvijek drugačije i jedinstveno.

11.05.14.

Vinistra 2014 - LF gourmet

LF gourmet - gastro kutak na 21. Vinistri u Poreču

Nedjelja, posljednji dan na 21. Vinistri u Poreču donijela je još dva vrhunska chefa regionalne gastronomije. Za početak gastro programa u 12.30 goste je dočekao chef Andrej Barbijeri iz restorana Bevanda iz Opatije, a nakon toga, u 15.30 sati domaćin je bio chef Robert Perić i sam dio LF-ovog tima.

Brojne goste prvog gastro događaja pozdravili su voditelj restorana Bevanda Branko Muždeka i vinar, vlasnik vinarije Kabola iz Momjana Marino Markežić. Uslijedilo je 4 izlaza jela vrsnih delicija u kombinaciji s vinima iz podruma Kabola.

Prvo je stolove stigla salata od jadranske lignje s pinjolima, sušenom rajčicom, motarom, kaparima i uz kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uz jelo je posluženo vino Malvazija iz 2013. Toplo predjelo bio je sipin "fagotino" od domaće tjestenine sa skutom i rakovicom, dodatni okusi na tanjuru bili su još gusja jetra "torchon" i tanko naribani crni tartufi. Uz Malvaziju Unica iz 2009. ovaj slijed je bio pravi užitak za nepce. U trećem izlazu gosti su mogli uživati u sotiranom fileu škarpine u vlastitom umaku s kaparima, suhom rajčicom, motarom i aromatiziranom palentom te uz vino Teran 2010.

I za slatko na kraju, lepršavi proljetni desert bio je "Parafait" s momjanskim muškatom, "coulisom" od svježih malina, sladoledom od vrhnja i emulzijom od mente uz kojeg se prekrasno uklopio Momjanski muškat iz 2012. godine, također iz podruma Kabola.

Nakon kratke pauze, stolovi su se brzo namještali za drugi gourmet događaj gdje je chef Robert Perić predstavio Štoriju o buru, raviolima i istarskoj malvaziji. (buro= maslac)

Naime, za zadatak je trebalo prikazati sljubljivanje različitih malvazija s različitim raviolima, poštujući teroir istarskog podneblja. Različite boje zemlje, daju različite okuse vinu, a tu je priču trebalo prikladno sljubiti s različitim vrstama raviola. Tako je raviol broj jedan bio od obične tjestenine punjen sa skutom uz pečene malanzane i kapulu (luk). Prilog uz Broj jedan bila je uvenjena mlada blitva na buru. Tim se povodom predstavio vinar Benvenuti s područla Kaldira (blizu Motovuna) jer je uz jelo broj jedan posluženo vino iz njegovih podruma, točnije vino Malvazija istarska iz 2013. godine.

U drugom izlazu gosti su uživali u raviolu broj dva napravljenom od tjestenine s koromačom, punjenjem od capesanti, mladim češnjakom i jednim komadićem broštulanog krumpira. U prilogu su bile svježe salatine divlje lobode i listova cikle s toplim maslacem. Vinar koji se ovom prigodom predstavio bio je Coronica iz Koreniki (blizu Umaga), a posluženo vino uz jelo bilo je Gran Malvazija iz 2011. Treći i posljednji raviol bio je napravljen od tjestenine s ružmarinom, punjen jajem, kremom od krumpira i graha uz prilog od divljeg radića, toplog maslaca i istarskog kravljeg sira. Uz raviol broj tri posluženo je vino Malvazija Uroboros iz podruma Trapana iz Šišana (blizu Pule).

Za desert i kraj ove istarske gastronomske priče povezane s vinima proizvedenim na tri različite boje zemlje , poslužen je krem karamel od domaćih smokvi uz vino Corona Grande iz 2013. godine iz podruma Benvenuti.

Bilo su to nezaboravni dani na 21. Vinistri u LF-ovom gastro kutku gdje su sva osjetila uživala.

LF gourmet realiziran je uz pomoć partnera: Agrokoka Pula, Gastro Tim Žminj, Lanterna, Mljekara Latus, IGGOS, Velpro, NP Brijuni, Ol Istra, Vina Laguna, Metro, Medea&Salvela - Agroprodukt i Cromaris.